Ekskluzivno: Prva zvanična promocija u Srbiji

Strip igrom “Lana Tafi” – protiv falsifikovanih lekova

Izvor: Lako do leka  Autor ilustracija:Boris Nenezić, strip crtač i ilustrator

Edukacija mladih o falsifikovanim lekovima i predstavljanje stripa „Lana Tafi“ u formi interaktivne igre – priče sa više krajeva, kako bi se deci, tinejdžerima i studentima pojasnila ova tema na pristupačan i zanimljiv način je projekat koji je okupio referentne državne i međunarodne institucije u Evropi i Srbiji.

Ovaj izuzetan projekat omogućili su Evropski direktorat za kvalitet lekova i brigu o zdravlju Saveta Evrope (European Directorate for Quality of Medicine and Healthcare – EDQM of Council of Europe) i Italijanska agencija za lekove (Agenzia Italiana del Farmaco – AIFA) koji su finansirali projekat, dok je za realizaciju bila zadužena Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS.

Ozbiljna naučna podloga ključnih poruka i metoda upotrebe „Lane Tafi“ od strane edukatora obezbedili su naučnici – psiholozi sa Univerziteta „La Sapienza“ u Rimu i Univerziteta u Veneciji, dok je implementacija najboljih praksi u borbi protiv falisfikovanih lekova uneta od strane eksperata AIFA i ALIMS.

Mr.farm. Pavle Zelić iz ALIMS, vođa projekta o  stripu „Lane Tafi“

Prva zvanična promocija će se organizovati ekskluzivno upravo u Srbiji, gde je strip u stvari i nastao, a kasnije će se objaviti u Italiji, Švajcarskoj, Poljskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Na samom stripu radili su Mr.farm. Pavle Zelić iz ALIMS koji je pored pisanja scenaria bio i vođa projekta, i Boris Nenezić, diplomac Akademije primenjenih umetnosti Univeziteta u Beogradu i uspešan ilutrator i strip autor, dok je koncept definisao Dr Domeniko Di Đorđo iz AIFA.

Zato je, pored obrazovne uloge, „Lana Tafi“ realizovan sa puno znanja i kreativnosti, i u duhu koji je približan mladima – stripu.

“Cilj ovog projekta je da se poruka i znanje o problemu falsifikovanih lekova prenese što većem broju mladih ljudi. Veliko interesovanje preko 10 država, članica Saveta Evrope, od Jermenije do Velike Britanije i od Malte do Poljske, koje su najavile da će objaviti ovaj strip i koristiti ga za edukaciju mladih u svojim zemljama je najveća potvrda uspeha i relevantnosti ove velike inicijative.”rekao je za Lako do leka Mr.farm. Pavle Zelić iz ALIMS vođa projekta.

Strip namerno liči na legendarnog “Alana Forda”, i autori „Lana Tafi“ su upoznali vlasnika autorskih prava Max Bunker Press iz Italije i veoma su zahvalni na prilici da kroz omaž ovom legendarnom stripu prenesu važne poruke za nove generacije čitalaca, ali i pacijenata.

“Opasnost od falsifikovanih lekova po ljudski život je ogromna, od čega nije zaštićena nijedna zemlja, pa ni naša. Takođe, nažalost, ova pojava sve više utiče i na mlade. Oni u kontakt sa ovim proizvodima dolaze preko Interneta i društvenih mreža, koristeći ih uglavnom u rekreativne svrhe, ali nesvesni da time ozbiljno i dugoročno ugrožavaju svoje zdravlje. Unapređenje znanja o falsifikovanim lekovima je ključno za očuvanje zdravlja i života mladih ljudi. Čitaoci ovog stripa imaju aktivnu ulogu, i svojim odlukama vode kroz priču likove sa kojima se lako mogu identifikovati, pokušavajući da izbegnu zamke i iskušenja nalik onima koje ih mogu snaći u stvarnom svetu.”izjavio je za Lako do leka Mr.farm. Pavle Zelić iz ALIMS.

“Lana Tafi” uskoro u SKC

U Studentskom kulturnom centru, Kralja Milana 48, u ponedeljak, 28.09., sa početkom u 18h, u maloj sali na drugom spratu biće promocija sa predavanjem edukativnog projekta o falsifikovanim lekovima – strip igre “Lana Tafi”, namenjene deci, tinejdžerima i

studentima. Zbog ogromnog interesovanja publike, istog dana na istom mestu, samo u 19h30. biće još jedna prezentacija.

Na promociji će govoriti docent dr sc. Dušanka Krajnović, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu, šef Katedre za socijalnu farmaciju i farmaceutsko zakonodavstvo i Mr.farm. Pavle Zelić – Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, autor i vođa projekta u ime ALIMS.

Na samoj tribini je planirano da se kroz učešće predstavnika ALIMS i profesora Farmaceutskog fakulteta dodatno pojasni tema falsifikovanih lekova u širem kontekstu, ali i detaljno predstavi projekat „Lana Tafi“, kako bi učesnici tribine tu poruku preneli što dalje i šire i samim tim sačuvali svoje zdravlje, kao i zdravlje svojih vršnjaka.

“Očekujemo mnogo srednjoškolaca i studenata i ovo će takođe biti početak kampanje koju ćemo sprovoditi u školama i na fakultetima sa ciljem da obrazujemo mlade o opasnostima od lažnih lekova na Interentu i drugim nelegalnim mestima prodaje.” najavio je za naš portal Zelić.

Po završetku edukacije, svi prisutni će dobiti i poklon primerak stripa i imati priliku da im crtač

Boris Nenezić nacrta posvetu!