Diabetes mellitus kao najrasprostranjenije metaboličko oboljenje ima veliki socijalni značaj i predstavlja veliki zdravstveni problem. Dijabetes je hronično progresivno oboljenje; karakteriše se hiperglikemijom i drugim biohemijskim poremećajima, nastalih usled neadekvatne produkcije ili neadekvatnog dejstva insulina u organizmu, koji dalje kontroliše metabolizam glukoze, masti i belančevina. I pored stalnog porasta broja obolelih, danas je dijabetes kontrolisano oboljenje, usled sve većeg doprinosa medicine i farmacije ovom problemu.

Pored uspešno određene individualne terapije kod ove grupe pacijenata, tokom trajanja bolesti javljaju se oštećenja na velikim krvnim sudovima i to srca, mozga i na perifernim krvnim sudovima (dijabetesna makroangiopatija), kao i malim krvnim sudovima bubrega, retine i na kapilarima nerava koji ih ishranjuju (dijabetesna mikroangiopatija).

Dijabetesna neuropatija je oblik dijabetesne mikroangiopatije i ispoljava se na perifernim i vegetativnim nervima, kao i na kapilarima koji ih ishranjuju. To dovodi do simptoma trnjenja i peckanja koje može biti neprijatno u svakodnevnom životu dijabetičara, jer izaziva bol i gubitak osećaja u udovima.

Danas se velika pažnja poklanja rešavanju problema komplikacija dijabetesa u cilju poboljšanja kvaliteta života dijabetičara. U tom smislu farmacija nudi rešenje u vidu kontrolisane suplementacije Alfa-lipoinskom kiselinom, koji se mogu kupiti u apoteci.

Pored suplemenata, postoje i lekovi sa većim sadržajem iste lekovite supstance ali njih u terapiju mora uvesti lekar.

slika 1

Alfa-lipoinska kiselina

Poznata i kao Tioktinska kiselina, ova supstanca slična vitaminu deluje kao antioksidans i kao takva neutrališe slobodne radikale koji mogu biti štetni po ćelije. Tako štiti ćelije a može i da stimuliše organizam da obnavlja antioksidanse kao što su vitamini C i E, te da tako poveća njihovu moć. Ona se lako apsorbuje u mnoga tkiva organizma uključujući mozak, jetru i nerve.

Zajedno sa enzimima u celom organizmu deluje na svaku ćeliju ubrzavajući procese uključene u proizvodnju energije. Ona pomaže svim vitaminima B grupe da transformišu ugljene hidrate, proteine i masti iz namirnica u energiju koju organizam može da sačuva za kasniju upotrebu.

Veruje se da je loše stanje nerava kod dijabetičara delimično rezultat oštećenja nervnih ćelija delovanjem slobodnih radikala usled prekoračenja glukoze u krvi. Alfa-lipoinska kiselina može imati ključnu ulogu u ovom procesu svojim antioksidativnim dejstvom. Pored toga, može pomoći osobama sa dijabetesom u reakciji na insulin, hormon koji reguliše nivo glukoze u krvi.

Kako organizam proizvodi ovu supstancu u jako maloj količini, neophodna je suplementacija, odnosno uzimanje u obliku tableta ili kapsula kao dodatak ishrani i osnovnoj terapiji. Alfa-lipoinska kiselina se može kupiti u obliku zasebnog suplementa ili kao kombinovani preparat sa drugim antioksidansima. Obično se uzima u dozama od 50 do 150 mg na dan, kao opšta antioksidantna podrška, kada govorimo o slobodnoj konzumaciji suplemenata. Na tržištu se nalaze i oblici ove supstance u obliku samih lekova, u dozi od 600mg, koje se koriste za lečenje dijabetičke polineuropatije, koje obavezno u terapiju uvodi lekar.

Ovaj suplement ne treba da koriste osobe preosetljive na samu supstancu. Neželjena dejstva su retka i blaga u obliku blagih stomačnih tegoba i alergijskih osipa na koži. Svakako treba obustaviti uzimanje suplementa ako se pojave neželjeni efekti.

Sama Tioktinska kiselina gradi helate sa gvožđem, kalcijumom i magnezijumom pa se s toga preporučuje odvojena primena. Uzima se pola sata pre jela i to pre obroka koji ne sadrži mlečne proizvode.

diabetes

Dodatne koristi Alfa-lipoinske kiseline su svakako dobar uticaj na jetru kojoj su uvek neophodne antioksidativne materije, kako bi lakše eliminisala toksine iz organizma. Svakako u tom smislu štiti jetru kod osoba sa hepatitisom i u slučaju preteranog korišćenja alkohola ili kod izloženosti toksičnim hemikalijama. Kao antioksidans je generalno i sredstvo za jačanje imuniteta što je dodatan benefit upotrebe kao suplementa. Neke studije su pokazale da je efikasna u inhibiciji reprodukcije virusa.

Novija istraživanja ukazuju na potencijalnu primenu Alfa-lipoinske kiseline u medicini. Istraživanja na životinjama su pokazala da može sprečiti pojavu katarakte. Određena istraživanja su pokazala da može poboljšati pamćenje i da utiče na zaštitu moždanih ćelija od ishemije posle nekih operacija ili šloga. U tom smislu se radi na istraživanju efikasnosti kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Sama njena antioksidantna formula predstavlja visok potencijal za lečenje poremećaja povezanih sa štetnim dejstvom slobodnih radikala.

Primenjena u odgovarajućoj dozi, ova supstanca se pokazala kao dobra podrška osobama obolelih od dijabetes melitusa, što olakšava makar jedan aspekt u životu obolelih od ove jako kompleksne bolesti koja zahteva stroge farmakološke i nefarmakološke vidove terapije.

 

pripremila:  mr.ph. Natalija Živković